Crispy Chef’s Battle

Zo TOF! Afgelopen woensdagavond voelde ik enorm veel energie, wat vond ik die avond leuk! Ik was door Jenny Alvares (blogger) uitgenodigd om mee te doen aan een kookworkshop in de vorm van een battle. De battle bestond uit het maken van een mooie salade met de topping van Top Taste. Er waren vijf verschillende topping smaken, namelijk naturel, knoflook-peper, kaas, bacon en paprika. Wij kregen de smaak kaas en streden om de beste en mooiste salade met twee andere teams die ook kaas kregen als uitdaging. De prijs kom ik later op terug…

Het was een heftige rit voor mij om naar Amsterdam te rijden en daar om 19:00 uur te zijn, maar ik haalde het precies! Twee en een half uur in de auto gezeten, maar het was het meer dan waard. Ik zou het zo weer doen, zo leuk! Toen we binnenkwamen bij Keizer Culinair, een kookstudio in Amsterdam, was verder zo goed als iedereen er al. Iedereen zat aan tafels met elkaar te kletsen en er stonden ook een lekkere borrelplank op tafel klaar om als echte foodies te kunnen starten.

De introductie werd gedaan door Jo-Janneke van Hello Sparkle en het programma werd uitgelegd door tv-kok Pierre Wind. Een druk persoon, maar wat heb ik gelachen om hoe hij de hele avond aanwezig was. Ook de manier waarop hij uiteindelijk de gemaakte salades proefde, wauw, bijzonder! Nadat het programma van de avond was uitgelegd, gingen we per topping smaak bij elkaar staan met de teamcaptain. In ons geval dus Jenny! We kregen allemaal een schort om en namen een plekje in de keuken. Elk duo (oja, nog niet verteld, ik mocht iemand meenemen en ik nam mijn vriendinnetje Britt mee, zij vindt koken namelijk ook erg leuk!) stond inmiddels klaar om te beginnen, maar we hadden alleen nog maar onze topping als ingrediënt.

Zodra de eerste tien minuten in gingen, pakte Jenny een boodschappen tas en gooide deze leeg over het aanrecht. Zowel Britt en ik als de andere twee kaas-topping-duo’s mochten de ingrediënten verdelen om jouw heerlijke salade neer te kunnen gaan zetten. Jenny had veel ingrediënten gekocht die ik kende, dus dat vond ik heel relaxt. Het had zomaar mijn boodschappentas kunnen zijn namelijk. We hadden tien minuten om alles klaar te leggen, maar we mochten dus absoluut nog niet beginnen met snijden of iets in de trant van een bereiding.

Nadat de eerste tien minuten voorbij waren, voelde ik de spanning echt opkomen. We kregen exact 30 minuten om de salade te maken en dus ook mooi op een bordje te serveren. Onze ingredienten stonden wat vreemd bij elkaar. Sommige combinaties zag en voelde ik nog wel, maar soms dacht ik, wát doen we met deze combinatie. Omdat je dus eigenlijk niet de tijd hebt in een battle om hier te lang over na te denken, zijn we maar gewoon begonnen. Britt en ik kennen elkaar al heel lang en voelden elkaar eigenlijk best wel goed aan, waardoor de communicatie op en top ging. CHILL!

Om de zoveel minuten werd er gecommuniceerd hoe veel tijd we nog hadden dat viel ons gelukkig telkens mee, dus we zaten qua tijd eigenlijk niet in de stress. Onze ingrediënten waren uiteindelijk artisjokharten, zwarte olijven, zongedroogde tomaten, kipreepjes, couscous, kikkererwten, hoemoes rode biet, grote sla bladeren, verse schapenkaas en natuurlijk de crispy topping cheese van Top Taste! We hadden ervoor gekozen om de opmaak eens heel anders aan te pakken. Van te voren was gezegd dat de salade een maaltijdsalade, een bijgerecht, eigenlijk wat je maar wilde mocht zijn. Wij kozen ervoor om een couscous torentje in het midden van het bord te leggen en met grote verse sla bladeren vorm te creeeren op het bord. Uiteraard legden we ook wat ingredienten in deze sla bladeren. Het idee erachter is dan at je een sla blad kiest en deze verder aanvult met de couscous, de topping en de hoemoes rode biet naar smaak en hoe veel je zelf wilt. Een paar minuten voor de klok waren we al klaar en waren we klaar om ons bord te laten beoordelen.

Als eerste ging onze teamcaptain Jenny onze én de andere twee salades proeven. Later schoof ook Pierre Wind aan tafel bij onze bordjes om een winnaar bij Team Cheese te bepalen. Ongelooflijk spannend is dat stiekem. Ik vond het hoe dan ook een leuke avond, maar als je dan mee doet, dan wil je toch ook winnen? We werden beoordeeld op originaliteit, smaak en opmaak, volgens mij. Althans, dat heb ik nog onthouden van de beoordeling. Verder mochten wij als de salades getest waren door de teamcaptains en Pierre, ook alle salades proeven. Onwijs leuk om alles te proeven, want iedereen had zulke andere ingrediënten en andere smaak toppings, dat er uiteindelijk geen een salade hetzelfde smaakte.

Overigens waren die toppings allemaal eigenlijk best wel heel erg lekker. De uitschieters vond ik de knoflook-peper en de kaassmaak. Je kon deze krokante topping bijna gewoon als chips eten, zo lekker knapperig en goed van smaak waren ze. Lekkerrrrr! Oja, niet mega gezond, maarja, je maaltijd moet ook een beetje in balans zijn en je gooit ook geen hele zak over je bord heen.

En toen was het tijd voor de uitslag… Zoals bij elke wedstrijd kan niet iedereen winnen en is mee doen altijd belangrijker dan winnen, máár we hebben gewonnen! Zo tof, want de prijs is zeker niet het minste. De prijs is een ballonvaart voor twee. Britt en ik waren beiden eigenlijk best verbaasd, maar waren wel erg blij, hóe tof!!

Met deze mooie prijs én het schort, want deze mochten we houden, gingen we aan het einde van de avond onwijs vrolijk naar huis. Wat een leuke positieve mensen heb ik vanavond ontmoet. Hoe leuk ook dat er zoveel mensen/foodies zijn die zulke originele recepten op tafel kunnen zetten, zónder er van te voren over nagedacht te kunnen hebben.

Bedankt allemaal voor deze onwijs leuke avond en dan natuurlijk in het bijzonder naar Jo-Janneke, Pierre Wind, Peter van Top Taste en de vijf teamcaptains en bloggers: Brenda, Charlie, Linda, Isabel én natuurlijk Jenny! Awesome night!

Wanneer is de volgende keer? Ik wil nog wel een keer! En die ballonvaart, daar krijgen jullie zeker nog een foto’tje van te zien. Dat wordt vast prachtig!

Liefs,

Madelon

P.s. Sorry voor de niet al te beste foto’s, ik was zó druk met koken en (proberen te) winnen..

2 Reactie's
  • Mariëlle Donders
    Geplaatst op 11:04h, 02 oktober Beantwoorden

    Ontzettend leuk geschreven Madelon👍🏼💋mama

Geef een reactie