Filodeeg hapjes met serranoham

Ingrediënten
  • 10 vellen filodeeg
  • 200 gram roomkaas light naturel
  • 2 pakjes á 80 gram serranoham
Bereiding

Verwarm je oven op 220 graden. Leg de filodeeg op tijd uit de vriezer, zodat de vellen niet meer bevroren zijn en je dus gelijk aan de slag kunt als je wilt. De vellen zitten meestal opgevouwen in de doos. Vouw de vellen uit. Je hebt dus tien vellen, maar filodeeg is vrij dun, dus ik raad het aan ze minimaal dubbel te gebruiken voor dit hapje. Ik koos ervoor om vier stapels te maken. Twee van twee vellen filodeeg en twee van drie vellen filodeeg. Dit deed ik om te testen wat het beste was voor het recept. Uiteindelijk maakt het qua dikte nauwelijks iets uit, dus kies hoeveel je er wilt. Van elke ‘stapel’ kun je 9 hapjes maken. Dus bij vier stapels worden er dat 36 en bij vijf stapels worden er dat 45.

De stapel filodeeg vellen ligt overigens dus wel gewoon in zijn geheel uitgevouwen. Je kunt nu heel makkelijk met een scherp mesje zo’n stapel in twaalf stukken snijden. Laat het filodeeg verder gewoon liggen. Hoe vaker je het namelijk verplaatst of aanraakt, des te sneller gaat het deeg scheuren. Pak een theelepel en leg op elk vierkantje wat je uitgesneden hebt van het totale blad filodeeg een goede theelepel roomkaas. Vervolgens leg je elk vierkantje ook één derde tot een halve plak serranoham als een hoopje erop. Hierna pak je van het kleine vierkantje (stapeltje filodeeg) met daarop roomkaas en serranoham de vier hoeken vast en verfrommel je deze naar elkaar toe in het midden. Maak er een soort ‘pakketje’ van. Pak een vel bakpapier en zet alle pakketjes op het bakpapier om hem vervolgens in de oven te zetten.

Bak jouw hapjes in ongeveer 15 minuten gaar. Houd ze goed in de gaten, want uiteindelijk is elke oven anders en ze moeten natuurlijk niet zwart worden! Als je dit hapje warm wilt serveren, maar je wilt ze voorbereiden, dan kun je het beste de hapjes ongeveer 12 à 13 minuten in de oven zetten tijdens de voorbereiding en vlak voordat je ze wilt serveren een minuutje of 3 à 4 in de oven zetten op 180 graden.

Geen reactie's

Geef een reactie