Zalm filodeegpakketje

Ingrediënten
  • 2 stukken zalm (zonder huid)
  • 2 eetlepels crème fraîche (light)
  • 6 blokjes gehakte spinazie uit de diepvries
  • 5 bosuitjes
  • 2 paprika’s
  • 5 vellen filodeeg
Bereiding

Als eerste moet je ervoor zorgen dat eventueel nog bevroren producten ontdooid zijn of worden. Ik had verse zalm, maar het kan natuurlijk zijn dat je deze uit de vriezer pakt. In ieder geval moet je de spinazie ontdooien. Ik zet daarvoor de spinazie altijd op tijd uit de vriezer en zet het in een schaaltje op het aanrecht. Mocht je deze ’s ochtends er al uit halen, dan zou ik het wel in de koelkast zetten.

Nu begin het recept eigenlijk pas echt. Verwarm je oven voor op 230 graden. Snijd vervolgens de paprika, de bosuitjes én de zalm in blokjes. Het mag allemaal vrij ‘klein’. Dat mengt zometeen het makkelijkste en eet straks ook heel lekker. Ik zou ongeveer blokjes van 1 bij 1 cm aanhouden.

Nu heb je eigenlijk alles klaar. Voeg de bosui, de paprika, de spinazie en de stukjes zalm in één kom en roer deze goed. Nu voeg je hier twee eetlepels crème fraîche aan toe. Laat de kom met het mengsel even aan de kant staan. We gaan nu aan de slag met het filodeeg. Je filodeeg is inmiddels waarschijnlijk ontdooid en deze kun je dus ook gaan gebruiken. Je kunt er voor kiezen om dit pakketje op een bakplaat te maken, maar ik maakte hem in een ovenschaal. Is namelijk toch net wat makkelijker vullen met het mengsel. Vervolgens leg je twee van de vijf filodeeg vellen naast elkaar in de ovenschaal. Het derde vel leg je er dwars overheen zodat je na het vullen met filodeeg het pakket kan dichtvouwen. In het midden van deze vellen maak je een bergje van het mengsel uit de kom. Wanneer het er allemaal op ligt, pak je de de laatste twee filodeeg vellen en die leg je overheen. Het is nu heel makkelijk om het pakket dicht te maken.

Voor een leuke uitstraling, scheurde ik hier en daar wat stukje filodeeg die toch ‘over’ erbij hingen van het pakket af en maakte ik er leuke frotjes van bovenop het pakketje. Vooral voor de foto en voor jouw gasten aan tafel ziet het er leuk uit. Je kunt er voor kiezen om het pakketje af te ‘lakken’ met eigeel voor een donkerdere kleur, máár het hoeft niet. Zie mijn foto’s van dit gerecht, ik had geen eigeel gebruikt.

Als laatste stap zet je jouw pakketje op bakpapier of in de ovenschaal in de oven. Zet hem voor ongeveer 20 minuutjes in de oven. Als hij een licht bruine kleur heeft gekregen aan de buitenkant is hij klaar. Smakelijk!

Geen reactie's

Geef een reactie